La pesca d’encerclament inicia la veda biològica de dos mesos

 

Setze embarcacions del litoral gironí han començat la parada biològica que va del 15 de novembre al 15 de gener de 2024

Avui, la totalitat dels pescadors d’encerclament de les Confraries de Girona aturen els motors de les seves embarcacions per la veda biològica de dos mesos que s’aplica al sector. Per segon any consecutiu, la parada es fa durant dos mesos a diferència dels anys anteriors que era de només de trenta dies i, com a novetat, és la primera vegada es contempla dins el nou Pla de Gestió de Pesca del Mediterrani del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. La veda es fa amb l’objectiu d’afavorir la regeneració dels caladors de peix blau i garantir les  mides de les captures. 

En total, hi ha unes setze embarcacions d’encerclament repartides en les diferents confraries del litoral gironí: tres a l’Escala, una a Roses, dues a Sant Feliu de Guíxols, sis a Blanes i quatre a Palamós. 

El patró major de la Confraria de l’Escala i pescador d’encerclament, Josep Lluís Sureda, explica que «aquesta veda és la primera que es fa dins del nou Pla de Gestió de Pesca del Mediterrani i és en substitució a la proposta inicial del Ministeri que obligava a no pescar sardina durant quatre mesos, això hauria suposat una estocada de mort pel sector». D’altra banda, el patró major destaca que una de les problemàtiques actuals de l’encerclament és, sobretot, la manca de relleu generacional. «Fa deu anys, a l’Escala hi havia el doble d’embarcacions que es dedicaven a la pesca del peix blau i ara només som tres, no sé quin futur ens espera».  

PEIX BLAU. La flota d’encerclament forma part de l’Organització de Productors Pesquers de Peix Bau a Catalunya i segons dades facilitades per aquesta entitat, el sector pesquer de lencerclament al litoral català representa el 9% de la flota.

📸: Gemma Parés

Comparteix