El sector pesquer unit contra el Pla d’Acció de la UE

El nou pla de gestió europeu, ’Protecció i restauració d’ecosistemes marins per a una pesca sostenible i resilient’, contempla mesures que afecten directament la flota gironina

Avui, el sector pesquer català i els diferents sindicats europeus que se’n deriven han dut a terme diverses accions de protesta contra el Pla d’Acció de la Unió Europea Protecció i restauració d’ecosistemes marins per a una pesca sostenible i resilient. La mobilització vol alertar sobre els riscos socioeconòmics que podria patir l’activitat pesquera si s’apliquen les mesures contemplades al nou pla de gestió, com ara l’eliminació gradual de la pesca d’arrossegament, un fet que comportaria perdre molts llocs de treball, perdre producte local, fer desaparèixer confraries de pescadors i davallar l’economia blava, entre molts altres. De fet, des de la Federació Europea de Treballadors del Transport (ETF) apunten que algunes de les mesures tindran «conseqüències socials dramàtiques». Durant tot el dia d’avui s’han fet accions en els diferents ports del litoral català i una de les més multitudinàries ha estat al port de Roses. Aquesta tarda, desenes de pescadors i persones vinculades al sector han assistit a l’acte reivindicatiu i totes les embarcacions de la confraria han fet sonar la sirena com a acte simbòlic per a ser escoltats i seguidament s’ha llegit un manifest. L’acte reivindicatiu ha comptat amb la presència de representants del sector pesquer d’arreu de Catalunya i els patrons majors de les confraries catalanes. Cal destacar que el Govern de la Generalitat ha donat suport a la reivindicació, així ho ha manifestat durant l’acte el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela. 

AFECTACIÓ A LA FLOTA DEL GOLF DE LLEÓ. La nova gestió contemplada per la Unió Europea afectaria directament els caladors de la flota pesquera del Golf de Lleó, és a dir, la zona on desenvolupa l’activitat pesquera les embarcacions d’arrossegament de les confraries del Port de la Selva, Llançà i Roses. Centenars de pescadors de totes les modalitats podrien perdre els seus llocs de treball i alterar així el relleu generacional de la pesca catalana, que ja es veu prou afectat. A més, de desaparèixer les quatre confraries esmentades. El president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i de la Federació de les Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad, explica que «aquestes mesures poden significar una davallada clara del sector pesquer, ja que d’aquestes zones en depèn la viabilitat de la nostra feina i l’arrossegament és el paraigua de totes les modalitats de pesca». Abad, deixa clar que el sector pesquer català ja fa molts anys que treballa amb noves tecnologies i implanta noves maneres de pescar, més sostenibles, per tenir cura del medi marí i en defensa de la pesca sostenible, sense haver de prohibir cap modalitat.

Comparteix