Els pescadors gironins estrenen la nova eina digital de Pesca Neta

Es tracta de l’aplicació mòbil Pesca Neta que enguany utilitzen els 181 pescadors del litoral gironí que formen part del projecte ambiental per mantenir net el mar Mediterrani

Aquest estiu, els pescadors gironins que formen part del projecte Pesca Neta han estrenat una nova eina digital per fer el recompte de brossa i plàstics que recullen cada dia del mar Mediterrani. És una app molt senzilla i intuïtiva que permet fer un recompte detallat de totes les deixalles que troben els nostres pescadors al mar. Cada embarcació té un contenidor específic de Pesca Neta que omplen amb la brossa i plàstics que troben i quan arriben a port fan el recompte i introdueixen les dades a l’app com ara els quilos de brossa recollits i la tipologia de residus. A més, també introdueixen una fotografia de les deixalles per deixar constància de tot el que recullen. Finalment, la brossa es diposita als diferents contenidors de reciclatge que hi ha distribuïts a les onze confraries de Girona.

Dels 181 pescadors gironins que formen part del projecte Pesca Neta, n’hi ha de totes les modalitats de pesca: arrossegament, palangre, encerclament i arts menors. Pel projecte ambiental és d’allò més interessant que hi hagi pescadors de totes les arts, ja que d’aquesta manera es recull brossa tant del fons marí com de la superfície. Cal destacar que els pescadors d’arrossegament són qui registren més quilos, pel fet que recullen la brossa dipositada al fons del mar.

Al setembre se sabrà la xifra total de residus recollits pels nostres pescadors. Tot i això, fins al dia d’avui, l’aplicació mòbil en l’àmbit gironí ha comptabilitzat prop de 1.500 registres. Això representa que gairebé la totalitat dels pescadors, cada vegada que troben deixalles, registren les dades a l’aplicació mòbil. Una altra de les informacions recollides és que els pescadors de Girona dediquen prop de 1.000 hores anuals a la recollida, triatge i reciclatge dels residus. En altres edicions del projecte ambiental, s’ha pogut estudiar que les deixalles més comunes són procedents de terra i són, sobretot, ampolles i envasos de plàstic, llaunes i tovalloletes higièniques. La biòloga i dinamitzadora del projecte Pesca Neta en l’àmbit gironí, Stefania Minuto, explica que «gràcies a que l’app és molt senzilla i ràpida d’utilitzar hem notat una millor precisió de les dades recollides». A més, «la predisposició dels pescadors ha sigut d’allò més positiva i el compromís és més constant que altres anys». D’altra banda, Minuto, destaca que en aquesta edició, «hi ha més pescadors d’arts menors que fan servir la nova aplicació mòbil i això és de valorar». Pel que fa al vessant científic, la biòloga remarca que s’hauria de reduir l’ús de plàstic d’un sol ús i fer més pedagogia ambiental sobre l’impacte dels residus, sobretot pel que fa a les tovalloletes higièniques, ja que la majoria no són biodegradables i molta gent les llança al vàter i aquestes acaben al mar.

PANTALONS. Una altra de les novetats d’aquest estiu és que el projecte Pesca Neta ha fet entrega de pantalons d’aigua específics per a tots els pescadors que formen part de la iniciativa ambiental.

PROJECTE PESCA NETA. Pesca Neta neix el setembre de 2020, és una acció col·lectiva del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, les Federacions Territorials de Confraries de Pescadors de Barcelona, Girona i Tarragona i hi són adherides totes les Confraries de Pescadors de Catalunya per contribuir en la neteja del mar Mediterrani.

FOTO: GEMMA PARÉS 

Comparteix