«Una de les accions de la CP de Palamós va ser eliminar les ampolles de plàstic»

La Confraria de Palamós és una de les confraries de la província de Girona que més registres fa de brossa i plàstics marins a la nova aplicació mòbil Pesca Neta. Quina valoració en fa?

Palamós sempre ha sigut un port molt participatiu, les embarcacions sempre hem col·laborat amb les accions que es fan per tenir cura del medi i, des de la primera edició de Pesca Neta, som el port que més plàstics i brossa recollim o, si més no, els que més registres fem a l’aplicació mòbil. 

Com dèiem, no és fàcil  aconseguir que pràcticament la totalitat dels pescadors faci el seguiment de Pesca Neta

Incentivant-los. Dels diners que rep la confraria per participar en el projecte Pesca Neta, una part els invertim en millores pel medi ambient i una altra en gratificar l’embarcació.

Com es reverteix a la confraria?

Com et deia, tot ho reinvertim en millores pel medi ambient, una de les primeres accions que vam fer va ser el d’eliminar les ampolles de plàstic a la confraria, tenim un sistema de filtratge d’aigua i penso que és una molt bona acció. Sempre revertim els diners amb idees o millores que contribueixen a cuidar el medi ambient. 

La feina que implica Pesca Neta al pescador és pràcticament altruista i se’ls exigeix que ho facin després d’una jornada laboral a mar. Pensa que és una tasca poc valorada per la societat? 

Més que poc valorada penso que cal canviar la mentalitat de la societat, ja que si ningú tirés plàstics a terra no caldria que els pescadors els recollíssim, els registréssim i els recicléssim. Considero que cal arribar al punt que la gent sigui conscient que ha de llançar el plàstic al contenidor pertinent i es recicli directament en comptes de llançar-ho a qualsevol lloc com ara una riera o al carrer. I parlem de plàstics, però també de tovalloletes, eh? La plaga del segle XXI són les tovalloletes higièniques. En el meu cas no en trobem tantes perquè pequem més lluny de la costa no recollim tant, les embarcacions que treballen més a prop sí que troben molt plàstic i residus. 

«La plaga del segle XXI són les tovalloletes higièniques»

Es nota l’acció de Pesca Neta quan aneu a pescar?

Per les embarcacions que treballen a prop de la costa no ho noten tant perquè quan ve la campanya d’estiu és un desastre, però en el meu cas particular que pesquem més lluny, sí que es nota que darrerament pesquem menys plàstic.

A Palamós també s’han fet les jornades educatives de Pesca Neta, ‘La Mar de Net’, creu que són necessàries?

Crec que aquestes jornades són clau, però hem de tenir clar que els més joves estan molt més conscienciats, el jovent és molt conscient de la realitat que hi ha. El problema és la gent de mitjana edat, que estem acostumats a allò d’«usar y trirar» i és aquest col·lectiu a qui cal conscienciar. 

Pesca Neta posa en relleu com de malament s’han fet les coses al llarg dels anys…

Molt malament, el que deia: el concepte d’«usar y tirar» ha fet molt mal. Jo soc de l’època que de petit anava a comprar el cafè a granel, el formatge ratllat també i els cigrons anaves a la botiga i et posaven un cucururtxo de paper.

Comparteix