«La societat no és conscient de la tasca que fa el sector per retirar plàstics del mar»

La Confraria de Pescadors de Llançà participa activament del projecte Pesca Neta i enguany també ha celebrat al seu municipi una de les jornades La Mar de Net, el vessant educatiu de l’acció col·lectiva del departament dAcció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i els Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i el sector pesquer. 

La de Llançà és una de les confraries amb més activitat del litoral gironí, com definiria la situació ambiental de la seva zona de pesca?

Nosaltres aquí dalt no notem tant la presència de brossa i plàstics al mar, fins i tot havíem fet estudis amb biòlegs i els residus que es trobava a la zona eren de procedència francesa. També cal tenir en compte que estem en una zona poc poblada i la tramuntana s’endú molts dels plàstics cap avall, cap al sud. Tampoc tenim la mateixa situació que altres poblacions com ara Blanes o Palamós que tenen altres localitats pròximes i turístiques com Palafrugell o Platja d’Aro o Roses que té a tocar Empuriabrava. El fet que aquesta zona tinguem poblets més petits hi fa molt. També hi ha menys embarcacions d’esbarjo, tot fa que no en trobem tant plàstic com altres confraries, les xarxes dels arts menors venen pràcticament netes

Creu que el projecte ambiental Pesca Neta té conseqüències positives pel sector pesquer?

Hi tant! Val a dir que els plàstics i residus sempre els hem anat traient, el que passa és que l’altra gent no tenia consciència que els pescadors feien aquesta tasca de manera totalment altruista. Hem d’intentar visualitzar les tones perquè la gent sigui conscient que la brossa no es pot tirar al mar perquè nosaltres no ho hàgim de recollir. Un dels problemes és que a mar no es veu si hi ha molts de residus, en canvi, a terra es veu ràpidament si hi ha un camp ple de plàstics o brossa.

Com caldria explicar la problemàtica de plàstics i brossa que arriba al mar per conscienciar la població en general?

El que fa molt interessant Pesca Neta és el fet d’ensenyar i divulgar el missatge a la mainada, però l’arbre tort costa d’adreçar [rient], amb això vull dir que difícilment convenceràs la gent més gran que ja té una mala praxi, però la feina que es fa a les escoles és molt important perquè la nova generació ja sigui conscient.

«és molt positiu que els pescadors participin de les jornades, així els i les alumnes poden escoltar de primera mà la seva experiència»

De fet, l’alumnat llançanenc també va formar part de les jornades educatives i divulgatives La Mar de Net, creu que és una bona manera de fer arribar el missatge als escolars?

Trobo que estan molt bé aquestes jornades perquè ajuden a fer arribar el missatge, a més, ho veuen de primera mà i és important. una cosa és fer una xerrada a l’escola i l’altra és dedicar tot un dia en un espai com pot ser un teatre municipal o una Casa de Cultura i posar-los davant la problemàtica, amb exemples i imatges. També penso que és molt positiu que els pescadors participin de les jornades, així els i les alumnes poden escoltar de primera mà la seva experiència. i venir al moll i veure in situ come s descarreguen 15 o 20 quilos de residus per embarcació són encara més conscients i portar-los a la platja és imprescindible per transmetre el missatge de l’acció col·lectiva Pesca Neta. 

Comparteix